Vrijheid, avontuur, contact (Bernard en Marie Dragtsma)

Terrein

Bernard en Marie Dragtsma-Sleifer fietsen zo’n 5.000 km per jaar. Voordat ze met pensioen gingen, planden ze naast diverse weekenden jaarlijks één grote fietstocht in de zomer en twee kleinere tochten in het voor- en najaar. Voor de grote zomertocht kiezen ze steeds een nieuwe, buitenlandse bestemming. De kleinere tochten vinden veelal in Nederland plaats, waarbij de NTKC-terreintjes onmisbare schakels vormen. De mooiste fietswegen tussen de verschillende terreintjes kennen ze onderhand op hun duimpje.

Wij ‘fietskamperen’ nu alweer zo'n 25 jaar. De eerste jaren in Nederland, daarna in Denemarken en vervolgens door heel Europa. Zo trokken we door Ierland, Engeland, Schotland, de Baltische Staten, Scandinavië, Italië, Zuid-Frankrijk en Oost-Europa (Polen en Tsjechië). In het begin fietsten we zo`n 1.000 km in drie weken. Langzamerhand is dit uitgegroeid naar ruim 2.000 km in vier weken tijd. 500 km per week is voor ons zo ongeveer de maatstaf; je houdt dan voldoende tijd over voor een rust-, ziekte-, pech- of excursiedag. Onze dagafstand varieert, afhankelijk van de zwaarte, van leuke dingen onderweg enzovoort, van 50 tot 130 km, gemiddeld zo’n 75 km. Dat lijkt heel wat, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Je hebt de hele dag en voldoende tijd om te rusten.

Zesde zintuig voor mooie terreintjes
We vertrekken altijd vroeg in de ochtend. Het is dan op zijn mooist en we komen niet al te laat op onze dagbestemming aan. Een eventuele misser van een oerlelijke camping kunnen we dan zo nodig vaak nog opvangen, maar soms is het onvermijdelijk om je tentje een nachtje tussen schuttingen of witte stacaravans neer te zetten. Als fietser heb je aan het eind van de dag niet altijd meer de keuze om door te gaan naar een camping 40 km verderop.
In de loop der jaren hebben we een soort zesde zintuig ontwikkeld om terreintjes met een NTKC-achtige sfeer te ontdekken. In Scandinavië kamperen we veelal in het wild. Niets is mooier dan in de ruige natuur staan. In onze beginfase waren vooral de Deense kampeerplekjes speciaal voor fietsers en wandelaars voor ons een mooie overgang tussen regulier kamperen en wildkamperen in.

Van kaart en kompas naar gps
Het mooiste is voor ons altijd om vanuit huis op de fiets te vertrekken en ook weer terug naar huis te fietsen. Dat geeft het meeste gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. Nadeel is dat je in vier, vijf weken niet altijd daar kunt komen waar je wel naartoe wilt. Daarom fietsen we ook weleens naar ons einddoel toe en reizen we met de trein terug, of gaan we met de auto en/of veerboot naar het startpunt om vandaaruit een fietsronde te maken. Beide methodes bevallen ons goed.
Zo`n 25 jaar geleden fietsten we op goed gedetailleerde kaarten en zo mogelijk fietsroutegidsen en kompas. Hoogtelijnen en de aanwezigheid van campings waren hierbij belangrijk. Tegenwoordig is gps onze belangrijkste gids. Bestaande langeafstandsroutes kun je eenvoudig downloaden en op GARMIN Basecamp maken we zelf onze routes. Fietsroutegidsen blijven daarnaast natuurlijk wel belangrijk voor toeristische- en verblijfsinfo. Bovendien heb je onderweg dan ook nog iets te lezen.

Koken op zonne-energie?
Ooit begonnen we op eenvoudige fietsen, inmiddels hebben we op maat gemaakte vakantiefietsen. Gedurende ons kampeerleven hebben we nu zes kleine tentjes gebruikt, drie van Birdland en drie van Carl Denig. We kunnen moeilijk afscheid nemen van de oude tentjes, zodat we ze stuk voor stuk nog weleens meenemen. Belangrijk voor ons is dat ze licht zijn (elke kilo moet de heuvel op), nat zijn op te breken en voldoende ruimte bieden om onze fietstassen erin op te bergen. Een tarp gaat ook altijd mee, bij regen voel je je dan niet zo opgesloten in je tentje.
Ook bij de keuze van overige materialen speelt het gewicht altijd mee. Hoe minder (lichter), hoe beter. Soms doen we hierin wat concessies (bijvoorbeeld stoeltjes), als dit ten goede komt aan het comfort. Maar altijd blijft dit een zorgvuldige afweging. Dit geldt ook voor de hoeveelheid noodrantsoen voor onderweg. Je komt niet altijd een winkeltje tegen om je voorraad aan te vullen.
Koken doen we op benzine, nu nog altijd bij de pomp te verkrijgen. Hoe dat over tien jaar zal zijn, met hoofdzakelijk elektrische auto`s, moeten we maar afwachten. Mogelijk koken we dan op zonne-energie.

Kamperende fietsers of fietsende kampeerders
Wij beschouwen onszelf vooral als kamperende fietsers. Maar juist de combinatie van fietsen en kamperen vormt voor ons de krenten in de pap. Het gevoel van vrijheid, het kennismaken met andere landschappen en culturen, het avontuurlijke karakter en de beloning om na een inspannende fietsdag op een mooie plek voor je tentje te zitten, maken voor ons het fietskamperen waardevol. Ook het contact met collega-vakantiefietsers en met de lokale bevolking dragen hieraan bij. Als ‘fietskampeerder’, zo is onze ervaring, maak je snel contact. Niets is leuker dan onderweg of ’s avonds op de kampeerplek ervaringen uitwisselen.

Meer over fietskamperen


Gepubliceerd op zondag 12 februari 2017

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Nieuwjaarsviering afdeling Utrecht - Op een zelf samengestelde fiets (Eric Bloembergen) »