Honderd jaar NTKC! (7)

Dit voorjaar mocht ik drie weken doorbrengen in China. Een bijzondere vakantie-ervaring! Uiteraard heb ik genoten van de Chinese, voornamelijk Kantonese keuken. Anders, dan wat wij eten in onze Chinese restaurants; niet per se verfijnder, maar in ieder geval niet overgoten met sausjes. In de eethuisjes moet je niet op properheid letten maar wel kijken of het er druk is. Dan wordt het eten namelijk vers gewokt en kun je er met een gerust hart aan tafel. Een eenvoudig feestelijk hoofdgerechtje uit China voor de jarige NTKC.

Eeuwfeestgerecht juni voor 2 personen

Snijd 200 gr kogelbiefstuk in dunne plakjes van ongeveer 4 x 4 cm. Wanneer de bief uit de koeling komt, dan eerst even op 'kampertemperatuur' laten komen. Snijd 2 lente-uitjes in ringetjes. Maak bouillon van 1/4 kippenbouillonblokje (125 ml). Kook ruim water, zet het water van het vuur en gaar daarin in ongeveer 4 minuten 250 gr mihoen (rijstmie). Spoel de mihoen af met koud water.
Roerbak de biefplakjes met een beetje olie een paar minuten op (zeer) hoog vuur in een koekenpan of wok. Het is vaak beter om het vlees in twee porties te roerbakken. De pan/wok koelt dan niet te snel af. Voeg na 2 minuten de lente-uitjes erbij en roerbak een halve minuut mee. Dan bouillon en een flinke scheut oestersaus toevoegen. Goed verwarmen. Mocht de saus te dun zijn, dan nog even binden met wat aardappelmeel of maizena.
Wat meer groenten erbij? Snijd 1 komkommer in kleine blokjes, zonder het zaad, en roerbak die even mee.

Henk Trimbach, 2012

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op vrijdag 19 november 2010

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Honderd jaar NTKC! (6) - De Slufter in de winterstand »