Haringen

Terrein

Op onze NTKC-terreinen met hun zachte aarde voldoen de meeste haringen wel. Zowel met lichtgewicht pennetjes als met grote zandharingen kun je hier uit de voeten. In de duinen of in de bergen voldoen je gewone haringen echter vaak niet meer. Wat heb je eigenlijk voor soorten haringen, en waar zijn ze geschikt voor? Da’s handig om te weten als je je kampeervakantie voorbereidt.

Haringen dienen ervoor om een tent of tarp stevig aan de grond te bevestigen. Bij de meeste tenten (behalve zelfdragende koepeltenten) worden haringen ook gebruikt om de tent strak in model te houden. Daarbij speelt een aantal factoren een rol: de vorm, het gewicht en het materiaal van de haring. Maar ook de grootte en het gewicht van de tent, de bodem en de wind. Als je bij een goed gesorteerde kampeerwinkel kijkt hoeveel soorten haringen er zijn, is het eigenlijk vreemd dat bij een nieuwe tent maar één setje haringen zit. Hieronder een selectie.

1. Lichtgewicht aluminium penharingen
Zitten vaak standaard bij lichtgewicht trekkerstentjes. Ze voldoen prima op stevige maar niet harde grond. Op andere soorten ondergrond schieten ze al snel tekort. Je krijgt ze de grond niet in, of ze hebben geen grip.

2. Lichtgewicht aluminium profielharingen
Deze zijn iets minder licht licht, maar bieden meer grip in een zachte bodem. Heel geschikt voor lichtgewicht kamperen in Nederland dus.

3. Stalen rotspennen
Voor een rotsige, stenige of harde leembodem heb je stalen rotspennen nodig. In feite zijn dit grote spijkers met een stukje draad dwars erop gelast. Deze kun je met een hamer of een steen in de grond slaan. Ga je in de bergen kamperen of bijvoorbeeld in Frankrijk of Noorwegen, neem dan een setje mee. Als gewicht belangrijk is kun je ook één rotspen meenemen en daarmee de gaatjes slaan waar je aluminium pennen in drukt.

4. Stalen penharingen
Anders zijn de stalen pennen. Deze zijn ook wel geschikt voor harde grond, maar worden vooral gebruikt bij klassieke zware katoenen tenten om het grondzeil of de binnentent vast te zetten, onderdelen waar niet veel kracht op komt.

5. Stalen profielharingen
De grote stalen haringen met V-profiel zijn de ware krachtpatsers onder de haringen. Hiermee kun je grote zware tenten en zeilen vastzetten in de meeste bodemtypen, behalve in heel los zand en rotsen. Ze zijn groot en zwaar. Maar als je een grote tent hebt, reis je meestal toch per auto.

6. Houten zandharingen
Grotere Nederlandse katoenen tenten worden nogal eens geleverd met de mooie, ouderwets aandoende houten zandharingen. Als je in de duinen kampeert zijn dit de perfecte haringen, maar ook op een sappig weitje voldoen ze goed. In een harde bodem sla je ze echter snel stuk.

Zonder haringen
Het kan natuurlijk ook dat je je haringen vergeten, verloren of vernield hebt. Probeer dan eens een aangepunt stokje, je bestek of bind je scheerlijn vast aan een zware steen, een houten stam, een boom, een hek, de caravan van de buren ... de creatieve kampeerder vindt altijd een oplossing! En wist je dat haringen in onverwachte situaties ook heel handig kunnen zijn als bestek, graafgereedschap, barbecue-spies, schroevendraaier of mes?

Huibert Crijns, 2021

Meer over uitrusting


Gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Pindaketting - Uitstel clubraad 2021 »