Kampeerbranders 1

Terrein

Wie een lichtgewicht brander wil kopen om mee te kamperen komt voor de keuze te staan: gas of benzine. Iets minder bekend is de derde optie: spiritus. Maar waar baseer je die keuze nu op? Hieronder een paar overwegingen.

Gas
Gasbranders zijn relatief goedkoop, compact van formaat, makkelijk in gebruik en ze branden goed heet. Naast de ouderwetse Campingaz prikblikjes zijn er tegenwoordig vooral gasbranders met schroefblikjes in de handel. Die zijn gebruiksvriendelijker en veiliger. Een standaardblikje van 230 gram gaat 3 tot 5 dagen mee, afhankelijk van hoe uitgebreid je kookt. Voor beginnende kampeerders, korte tripjes in Nederland en bij mooi weer is gas voor veel mensen dan ook de eerste keuze.
Maar er zijn ook nadelen. De gasblikjes zijn duur en veroorzaken veel afval. Ze zijn ook niet overal verkrijgbaar, zeker als je naar het buitenland gaat. Bovendien wordt het vlammetje langzaam kleiner en minder heet naarmate het blikje leger wordt. Heel onhandig als je net een pan macaroni wilt koken. En als het koud is doet-ie het niet, tenzij je een speciaal wintergasmengsel koopt.

Benzine
In afgelegen streken, buiten Europa of in de winter kiezen ervaren kampeerders meestal voor een benzinebrander. Benzine is overal ter wereld verkrijgbaar, brandt zomer en winter, en geeft een hoog vermogen. De meeste benzinebranders geven het hoogste rendement op wasbenzine, maar doen het ook prima op autobenzine. De brander en de benzinefles zijn doorgaans wat groter en zwaarder dan een gasbrander, maar nog steeds klein en lichtgewicht. De aanschafprijs is een stuk hoger, maar daar staat tegenover dat benzine veel goedkoper is dan gasblikjes.
Een benzinebrander is ingewikkelder in gebruik dan een gasbrander en sommige mensen vinden ze eng. Je moet er even mee leren omgaan. De echte nadelen van de benzinebrander zijn het vaak oorverdovende geruis dat ze produceren, en de giftige dampen van de benzine. In je tent koken is dus niet echt een optie. Benzine is belastender voor het milieu dan gas, maar daartegenover staat dat je geen wegwerpblikjes gebruikt.

Spiritus
Iets minder bekend zijn de stormvaste spiritusbranders van het Zweedse Trangia. Die zijn stil en gebruiksvriendelijk. Voor het milieu en voor je eigen veiligheid (geen brandstof onder druk) is dit de beste optie. En de aanschafprijs zit tussen de gas- en de benzinebranders in.
Voor de spiritusbrander moet je echter wel geduld hebben: ‘slow cooking’. Spiritus is niet in alle landen verkrijgbaar. Maar geen nood, hij doet het ook op ethyl-alcohol, bio-ethanol, en in noodgevallen zelfs op wodka of Chanel N°5. De Trangia brander is iets zwaarder dan een gasbrander en je zit vast aan de bijbehorende pannen.

Kortom, alle systemen hebben voor- en nadelen. Weeg af en kies wat het beste bij je kampeerstijl past. Of ga gewoon op het uiterlijk af: sommige branders zijn ware juweeltjes van industrieel ontwerp. Maar nu je dit artikel gelezen hebt weet je wel waar je voor kiest.

Huibert Crijns, 2022

Zie voor meer informatie over lichtgewicht branders en links naar websites van leveranciers ook Kampeerbranders 2.

Meer over uitrusting


Gepubliceerd op zondag 15 juli 2012

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Moddergezicht - De Valkenbelt: Tijdelijk niet warm douchen »