Natuur-apps

Terrein

Wie op een wandel-, fiets- of autokampeervakantie niet een extra tas met natuurgidsen wil meeslepen, kan natuurlijk die naslagwerken als e-book aanschaffen. Maar voor kampeerders en natuurliefhebbers zijn er tientallen – zo niet honderden – apps voor de mobiele telefoon die zinvol of leuk zijn. We kijken in dit artikel naar een aantal natuur-apps die gericht zijn op biologische kennis en wetenswaardigheden. Alle genoemde apps zijn gratis, zonder reclame en gemaakt door natuurbeschermingsorganisaties of onderzoeksinstellingen.

Deze apps gebruik je hoofdzakelijk als naslagwerk – maar dan met vaak slimme zoekfuncties en audiofragmenten (vogels!) – of om te determineren. In dat laatste geval kun je er door middel van foto’s achter komen naar wat voor plant, boom, paddenstoel, vogel of ander dier je staat te kijken.

Voorbeelden van goede, Nederlandstalige apps zijn Dierenzoeker, Vlindermee, Flora Incognita en ObsIdentify.

Met Dierenzoeker (van Naturalis Biodiversity Center, Leiden) kun je aan de hand van allerlei waarneembare aspecten bepalen welk dier je ziet. De grootte, de kleur, het aantal poten of vleugels, in welk seizoen of leefgebied je het dier ziet, enzovoorts. Deze app is een naslagwerk die ook zonder internetverbinding te gebruiken is.

Behalve het vaststellen welke vlinder je ziet, kun je met de app Vlindermee (van de Vlinderstichting) ook waarnemingen (tellingen) en leefgebieden (bermen) van vlinders opslaan. Inclusief foto’s, wat het erg leuk maakt om door de opgeslagen waarnemingen heen te klikken. Met Flora Incognita (van Technische Universität Ilmenau) kun je aan de hand van aanwijzingen en zelfgemaakte foto’s planten determineren. Deze app is ook offline als naslagwerk te gebruiken, de omschrijvingen zijn wel erg (biologisch) wetenschappelijk.

ObsIdentify

Omdat ObsIdentify (van Naturalis Biodiversity Center, Leiden) het meest universeel is en een voor een breed scala aan waarnemingen gebruikt kan worden, gaan we daar wat dieper op in.

De app ObsIdentify is in feite de mobiele versie van de website waarneming.nl. De app maakt gebruik van de waarnemingsdata die in de loop der jaren op die site zijn opgeslagen. Eind 2020 zijn dat bijna 80 miljoen waarnemingen en 19 miljoen foto’s. Met ObsIdentify kun je, mits je een internetverbinding hebt, met foto’s van je natuurwaarnemingen overal direct uitvinden wat voor plant, bloem, paddestoel of kever je hebt gezien.

Het startscherm is overzichtelijk: maak een foto of open een eerder gemaakte foto.

Met enig oefenen lukt het steeds beter om met de crop-tool je foto zo uit te knippen, dat er zo min mogelijk storende achtergrond is. Wat je wilt identificeren, breng je zo groot mogelijk in beeld. Heb je de beste uitsnede bepaald, dan klik je op de button ‘Obsidentify’ waarmee je het beeld naar de servers van Naturalis stuurt.

Je krijgt dan (meestal) snel de uitslag, met daarbij de mate van zekerheid. Soms zijn er een paar opties. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je waarneming te bewaren (beeld: waarneming.jpg) – je moet dan wel een (gratis) account hebben.

Voordat je waarneming in de collectie van Naturalis wordt opgenomen, wordt deze nog gecontroleerd en, na een positieve beoordeling, gevalideerd.

Het moment waarop dat gebeurt, wordt keurig bij je waarneming vermeld. Met een account kun je ook de waarnemingen van andere gebruikers bekijken, met soms prachtige foto’s.

Met ObsIdentify kun je vrijwel alles wat leeft laten identificeren - als je er maar een duidelijke foto van hebt, of een geluidsopname, want ook audio-waarnemingen kunnen geïdentificeerd worden. Overigens zijn vogels het onderwerp van veruit de meeste waarnemingen (65%). Een goede handleiding voor deze app is te vinden op ivn.nl/document/handleiding-obsidentify.

Let op
Apps zoals ObsIdentify maken terecht altijd een voorbehoud: ook al noemen ze de zekerheid van je waarneming 100%, dan blijft toch de mogelijkheid bestaan dat de identificatie niet correct is. Dus als je bijvoorbeeld aan het wildplukken bent, is een app of boek niet voldoende. Echte kennis van zaken blijft belangrijk. Zo zijn er tal van planten die prima geschikt zijn voor een kervelsoep, maar minstens net zoveel planten (die daar sprekend op lijken) waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Om over paddenstoelen maar te zwijgen.

Janwillem van Dijk en Eli Vlessing, 2020


Gepubliceerd op donderdag 19 mei 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Het Groene Hart, PMD apart afvoeren - Eenpitter: Avondvruchten »