Stoere soep met vergeten groente

Terrein

Afdeling NTKC algemeen

Dit keer een maaltijdsoep voor gure waddendagen. Snel klaar is-ie niet, maar je kunt gelukkig wel je handen warmen aan de pan terwijl de boel staat te garen.

Fruit 1 gesnipperde ui en 2 fijngehakte teentjes knoflook in een scheut olie glazig. Snijd intussen 400 gram pastinaak in kleine stukjes en 1 prei in dunne ringetjes. Houd een handje van het preiwit apart en doe de rest van de groente bij de uien. Voeg zoveel water toe dat het mengsel net onder staat. Doe er meteen even 1 bouillonblokje bij. Breng aan de kook, en laat op zacht vuur garen tot de eerste pastinaakstukjes uit elkaar beginnen te vallen.

Thuis pureer je dan het mengsel met je staafmixer, maar op Texel houd je het simpel en stamp je de brokjes een beetje stuk, met een stokje of zo, zodat er wat zetmeel vrijkomt uit de pastinaak om de soep te binden.

Doe er zoveel mosterd in als je lekker vindt (dat verschilt per mens en per mosterd), breng op smaak met zout en peper, en garneer met het apart gehouden preiwit. Voor MasterChef-fans: dat zorgt voor de 'crunch'.

Serveer met brood. Stoere mensen roeren dat er gewoon doorheen. Hele stoere mensen drinken er een Texelse Stormbock bij.

Gert-Jan Kooren, 2019

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op maandag 14 januari 2013

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« CCI-kaart aanvragen - Huizen in winterstand »