'Wild kamperen in een getemd land'

Terrein Roggebot, Dronten

Afdeling

Eindelijk is het zover, vrijdag 1 januari. De middag dat we samen naar het NTKC-terrein Roggebot in Dronten gaan voor ons eerste georganiseerde bushcraftweekend. We hebben vier jonge, enthousiaste mannen gevonden die graag laagdrempelig de basis van bushcraft willen leren.

Natuurlijk hebben we eerst onze eigen hangmatten-setup mooi ingericht en onze tipi was ook mee. De avond voor de cursus waren we al druk bezig met de voorbereidingen. Er moesten nog items verstopt worden op verschillende coördinaten voor de GPS-tocht van de deelnemers. Ook moesten we de vuurplaats even netjes aan kant maken en hebben we onder het genot van een verse pot rooibos/honing thee doorgesproken hoe we de volgende dag stap voor stap zouden aanpakken. Ook moest er nog even gauw een spatel gesneden worden uit een stuk berk voor de Dutch oven. Hierna was het de hoogste tijd om lekker tussen de takken te gaan hangen en een mooie frisse nacht tegemoet te gaan,

De volgende ochtend springen we beiden de hangmat uit met frisse moed en een gezonde spanning. Onze eerste cursisten zijn in aantocht! Gauw nog een bakje koffie gebrouwen en toen richting het meeting point gelopen. Van hieruit start voor de cursisten de 7 km lange GPS-tocht door het natuurgebied rondom terrein Roggebot. Hier moeten ze door middel van vragen een aantal items zoeken en nieuwe coördinaten samenstellen om uiteindelijk op de juiste plaats aan te komen.

De jongens komen rond de geplande tijd aan en worden door ons bij het kampvuur ontvangen voor de lunch. De Dutch oven hangt boven de vlammen en de kippenvleugeltjes pruttelen lekker door. Iedereen heeft genoten van de wandeling en geniet van de warme lunch.
Na de lunch krijgen de jongens een verrassingspakket met wat items die handig zijn bij de komende cursusonderdelen: een onderkomen bouwen en vuur maken. Als eerste moest er een kamp gemaakt worden, het weer was regenachtig en het is dan erg belangrijk om een schuilplaats te hebben voor jezelf en de uitrusting. Met touwen en tarps (zeiltjes) wordt er een heus kamp gemaakt. Hier en daar geven we tips en tricks. Alle vier de deelnemers zijn supertrots op hun huisje en hebben er helemaal zin in.

Na het bouwen van de onderkomens kwamen de deelnemers bij elkaar om met zijn vieren een grote stoofpot te bereiden met verse groentes en een mooi stuk vlees. Alles werd boven het open vuur in onze Dutch oven bereid. Terwijl de stoofpot rustig pruttelt en de heerlijke geuren ons tegemoet dwarrelen, is het tijd om de aandacht weer te vestigen op het volgende onderdeel: vuur maken. We geven beiden op meerdere vlakken instructies over allerlei verschillende manieren van vuur maken, beginnend bij soorten tondel rechtstreeks uit de natuur tot het aanblazen van een 'nestje' met materiaal tot een echte vlam! Uiteindelijk hebben alle cursisten zelf een klein vuurtje weten te maken.

Ondertussen is de stoofpot klaar en we eten samen de hele pan leeg! De verdere avond praten we veel over allerlei technieken, verschillende interesses en allerlei andere onderwerpen. Ook maken de jongens nog een eigen brandertje van blikjes. Natuurlijk mocht een goede kop jägerthee voor de nacht niet ontbreken. Iedereen ging voldaan en met een lach naar zijn onderkomen om de volgende ochtend vrolijk door ons gewekt te worden

Het leuke van deze zondagochtend was voor ons om te zien dat onze cursisten met zijn vieren bezig waren om zelf vuur te maken met de tips en tools die wij de dag ervoor hadden gegeven. Op het zelfgemaakte vuur werd brood gebakken en na een goed ontbijt was het helaas tijd om het kamp weer af te breken. Alles werd opgeruimd en in ere hersteld voor de volgende bezoekers van onze favoriete NTKC-locatie. Na een goede evaluatie en bedankjes van beide kanten kwam er een eind aan onze eerste laagdrempelige basiscursus 'Wildkamperen'.

Mike Holkamp (Tikaani Bushcraft) en Martijn Brandenburg (Bushcraft Flevoland)


Gepubliceerd op woensdag 27 januari 2016

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Eenpitter: Courgette voor culi-kampeerders - Kamperen in Frankrijk »