Eeuwfeestgerecht november: Maaltijdsoep

Terrein

Afdeling NTKC algemeen

Wat een prachtig boek ontvingen we bij gelegenheid van het honderdjarig jubileum van onze kampeerclub. Uiteraard zocht ik allereerst naar wat er over koken en kookmiddelen geschreven was. Nou, zo heel veel is er niet veranderd, althans niet aan de eenpitters. We kunnen nu, in tegenstelling tot de eerste helft van de NTKC-eeuw, wel gebruikmaken van een ruimer assortiment aan ingrediƫnten voor onze kampeermaaltijden. Denk alleen al eens aan alle Aziatische en Italiaanse producten die overal verkrijgbaar zijn. Maar ik houd het deze keer bij een maaltijdsoep die ook in, laat ik zeggen, 1950 bereid had kunnen worden.

Laat 1 potje witte bonen (Ć  330 gram) uitlekken. Snijd 1 flinke prei in halve ringen en fruit die zachtjes in wat (vloeibare) boter of olie.
Maak in een ruime pan 1,5 liter groentebouillon van bouillontabletten. Doe de prei, de uitgelekte witte bonen en 1 laurierblad bij de bouillon en breng aan de kook. Op laag vuur 1 klein blikje tomatenpuree en 1 flinke scheut kookroom door de soep roeren. In plaats van kookroom kun je ook koffiemelk gebruiken.
Maak de soep op smaak met peper en zout en eet er met knoflookolie geroosterde sneetjes wit brood bij. Je hoeft geen kant-en-klare knoflookolie te kopen; het gaat prima met een geperst teentje knoflook in een beetje olijfolie waarmee je het brood aan twee kanten besmeert.

Henk Trimbach, 2012

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op woensdag 18 december 2013

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Eeuwfeestgerecht oktober: Broodpizza - Winterkost met woestijnvruchten »