Winterkost met woestijnvruchten

Terrein

Afdeling NTKC algemeen

Ik kook graag op een Trangia. Spiritus is bijna overal te krijgen, en bovendien wordt je lief (en de rest van het kampeerterrein) niet wakker van woeste raketgeluiden als je ‘s ochtends koffiezet. Helaas vereist dit gerecht iets meer vuurkracht. Tijd om de benzinebrander op te starten dus. Of het kampvuur.

Maak 500 gram spruitjes schoon. Giet een stevige plens olie in een koekenpan, en bak de spruitjes 5 minuten op matig vuur. Hussel ze zo af en toe even om.

Zet het vuur hoog en giet 1 flesje bockbier en een snufje zout bij de spruiten. Laat het bier inkoken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Snijd 75 gram ontpitte dadels en hak 50 gram gebrande blanke amandelen in grove stukken. Voeg ze, als het bier bijna ingekookt is, toe aan de groente.

Haal de pan na het inkoken direct van het vuur, anders verandert de gekaramelliseerde suiker uit het bockbier in kool. En dat is niet alleen verre van smakelijk, het betekent ook dat je de pan nooit meer schoon krijgt. Zélfs niet op de nieuwe afwasplekken ...

Roer, van het vuur, 75 gram verbrokkelde overjarige nagelkaas door het groentemengsel en maak, indien nodig, op smaak af met wat zout.

Lekker met couscous. Of met smeuïge aardappelpuree, als je het liever iets Hollandser houdt.

Gert-Jan Kooren, 2017

Meer eenpitter-recepten


Gepubliceerd op woensdag 18 december 2013

Log in met je NTKC account om de reacties te lezen, en zelf een reactie achter te laten.

« Eeuwfeestgerecht november: Maaltijdsoep - Den Haag winterstand »